Vartov Square

a grove in the city

Civic Trust Award 2014, commendation
Winner of The RIBA European Award 2014

This project was won by Hackett Hall McKnight through an International Design Competition in 2009. The project was completed in 2012 and creates a sequence of new public spaces adjacent to the City Hall in the centre of the Danish capital.

The site is divided into two spaces separated by a new woodland of 45 cherry trees. At one end a new public space is created – Vartov Square which is overlooked by the oldest of the neighbouring buildings. This building is the backdrop to a little–known Hans Christian Andersen story where the protagonist looks out over the square from a window in the building. The subtle pattern of the proposed square’s surface is generated from the windows of this same building.

See more at "Hackett Hall McKnight":http://www.hhmck.com/projects/public-and-masterplanning/vartov.php

"Civic Trust Award 2014":http://www.civictrustawards.org.uk/winners/vartov-square-copenhagen

Client
City of Copenhagen
Location
Copenhagen
Realization
2010-2012
Architects
Hackett Hall McKnight
Engineers
Grontmij
Vartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov SquareVartov Square