Design af CitySwan

et lysende svaneæg

Vinder af red dot design award 2008, Designpreis 2009 Nominee og vinder af Den Danske Designpris 2010/11

Lygten CitySwan blev født til arkitekt Steen Eiler Rasmussens enkle og smukke bydel Tingbjerg i København, der blev bygget i 50'ernes forfinede danske bygningstradition.

'Svanen' giver et funktionelt og behageligt gade- og rumlys. Den rendyrkede form og lyset skaber genkendelighed og stoisk ro til byrum og landskab i et vingesus, der trækker aner til funktionalismens renhed og arkitektoniske kulturarv. På kort eller lang vægarm bæres 'Svanen' i et graciøst bueslag, der fremhæver svanens flugt i natten. På master svæver 'Svanen' løsrevet fra den vertikale kontakt til jorden. Svanen er altid diskret til stede. Den opale hvide skærm tegner formen om dagen, og om aftenen gengives formen tilsvarende via et svagt og blødt lys udlys gennem samme skærm.

Udlyset kan forøges med ekstra LED-lys, så 'Svanen' i natten kan fremstå endnu mere hvid og artikuleret. Et lys, der giver ekstra spil i træernes løv eller belyser en smuk facadedel, der ønskes fremhævet. LED-lyset kan også antage mere dristige og spændstige farver i en smuk palet af pastelfarver som en kølig blå, en varm orange eller et forårsgrønt antræk, der skaber lokal identitet, en vejviser eller blot et særligt sted i natten.

CitySwan er nu også blevet til en CitySwan-familie. Elipseformen, enkeltheden og de få materialer giver CitySwan-familien de rene linier, der kan indgå i ethvert byrum med et funktionelt og behageligt gade- og rumlys.

De forskellige familiemedlemmer, CitySwan-gadelygte, -pullert og -væg komplementerer hinanden, så der kan skabes en belysnings- og designmæssig helhed i enhver ønsket situation.

Senest er version 2.0 sat i produktion; en videreudvikling af det oprindelige armatur, så produktet blænder mindre, da det runde LEDGINE-modul er placeret lidt højere i armaturet. Desuden er den nye version mere montage- og driftvenlig.

Yderligere er en nyudviklet wirehængt version af CitySwan tilføjet til familien.

Alt er tegnet og udviklet i et tæt samarbejde mellem Bjarne Schläger - light + architecture ApS, Morten Weeke Borup, GHB Landskabsarkitekter A/S og Philips A/S.

Design
GHB Landskabsarkitekter og Bjarne Schläger
Producent
Master og vægarme: Priess/DAV NORDIC
Producent
Armatur: Philips/Signify
Designteam
Morten Weeke Borup
Design af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwanDesign af CitySwan