Gråbrødre Plads

byrumsmøblering med vandkunst

1. præmie i indbudt projektkonkurrence

Opgaven var at gøre Gråbrødre Plads til en mere aktiv og betydningsfuld del af det gamle Odense, med indbydende og uformelle lege- og opholdsmuligheder for børn og voksne.

Idéen er dels at samle det lidt diffuse byrum med en linje, der kan danne rygrad for pladsens aktiviteter, og dels at styre byrummet med et antal strategisk placerede elementer, der møblerer pladsen.

Vi har valgt at arbejde videre med en af pladsens vigtigste funktioner - byens isbane - og gøre is til pladsens bærende identitet. Det sker ved at bruge is som motiv for pladsens syv nye fixpunkter. På den måde bliver billedet stående året rundt, hvilket både øger pladsens sammenhængs- og tiltrækningskraft.

De syv fixpunkter er alle enkle, hvide granitelementer, der tager udgangspunkt i en fem-kantet grundplan; dog med forskellig udformning, funktion og udtryk. Den fem-kantede form er ligesom cirklen retningsløs og fungerer særdeles godt, når et byrum, der består af mange retningsskift, skal samles til et hele. Fixpunkterne forankrer pladsen i byen og fungerer desuden som henholdsvis interaktiv plakatsøjle, bord, soppebassin, legeskulpturer og siddemøbler.

Udarbejdet i samarbejde med Professor Steen Høyer

Bygherre
Odense Kommune
Udført
2009-10
I samarbejde med
Henneby Nielsen
Designteam
Trine Dybdal Emmersen, Jacob Fischer
Gråbrødre Plads Gråbrødre Plads Gråbrødre Plads Gråbrødre Plads