Magnoliahuset

uderum i forbindelse med ny tilbygning til institution

Magnoliahuset er en daginstitution for børn med både fysiske og psykiske handicap. Udearealerne er udviklet i et tværfagligt samarbejde med fokus på børnenes behov og sikkerhed samt tilgængelighedshensyn.

Universelt design
Projektet er udviklet med udgangspunkt i universelt design. Universelt design er et værdibaseret begreb, der repræsenterer en vision om et byggeri, der inkluderer menneskelig mangfoldighed på tværs af funktionsevne og alder, køn og kultur. Derved rummer universelt design muligheden for sanselige, stimulerende og oplevelsesmæssige tiltag såvel som funktionelle og praktiske.

Uderummene går i dialog med den nye tilbygning af træ, så der opstår en visuelt rolig fornemmelse af sammenhæng mellem nyt og gammelt, ude og inde. De imødekommer special-institutionens særlige behov og tilbyder samtidig et sammenhængende havelandskab med nicher til ophold og leg. Naturens virkemidler er forsøgt inkorporeret i den lille have i form af dufte, farver og materialer.

Sanselige uderum
Skyggebedet ligger i forlængelse af en afskærmet træterrasse og er et delvist hævet bed med siddekant og duftende planter som mynte, der kan nås fra en kørestol. Spisekrattet ligger i forbindelse med en asfalteret gårdsplads og en hule og består af buske med solbær og blåbær. Sansehaven er placeret omkring en asfaltsti og udgøres af blomstrende buske, mindre træer, prydgræsser og grøn bund samt mulighed for kikkasser til at plante frø, se på rødder og kigge på regnorme.

Design til stedet
En vandrende til leg, opsamling af regnvand og optagelse af niveauforskel etableres som et karakteristisk bånd rundt i haven, og et særligt legemøbel, hvor alle funktioner kan tilgås fra lift, er designet til stedet. Møblet giver mulighed for opsætning af soppebassin, hængekøjer, sansegynger, solsejl mv. Trappe, rutschebane og en indbygget træhytte er tilgængelige fra lift.

Projektet er lavenergibyggeri BR15.

Bygherre
Frederiksberg Kommune
Udført
29-06-2015/28-02-2017
I samarbejde med
Primus Arkitekter (TR), Okholm Ingeniører & Det Unikke Barn
Rolle og ydelser
Underrådgiver, alle faser inkl. udarbejdelse af driftsplan
Udearel
2.400 m² / DKK 12 mio
Designteam
Torben Møbjerg
Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset Magnoliahuset