Marielyst Torv og Strandstrøg

1. præmie i projektkonkurrence
Modtager af Guldborgsunds Kommunes Arkitekturpris 2015
Nomineret til Dansk Landskabspris 2015
Optaget i Danske Arks eksempelsamling "Arkitektur med merværdi"

"Hvor er vandet", spurgte de fleste hinanden, når de ankom til Marielyst før i tiden. Og det er ikke godt, når man gerne vil være en kendt og elsket badeby, og har en af Danmarks bedste badestrande i baghaven. I dag er ingen længere i tvivl om hverken vejen til vandet eller de mange andre muligheder, området byder på.

"En kompleks opgave løst gennem et tydeligt og velfungerende hovedgreb, hvor Torvets belægning – ”trædækket” – samler de mange forskelligartede bygninger og funktioner: torveplads, mødested og adgangsvej til stranden. Sidstnævnte er visuelt tydeligt markeret, ikke gennem skiltning, men gennem en indsnævring og stimæssig forlængelse af belægningen ned til diget og et skift i beplantning, der bliver tættere, hvor naturen afløser byen." - uddrag fra begrundelsen for Guldborgsunds Kommunes arkitekturpris 2015

Den helt centrale fortælling på stedet er historien om Marielyst Østersøbad - badehotellet, som har lagt navn til stedet. Vi puster nyt liv i fortællingen om badehotelsidyllen, og det sagnomspundne og eftertragtede liv i tæt samklang med naturen. Vi har dermed taget udgangspunkt i Marielysts rødder for at skabe en moderne kystby karakteriseret af badehotellets lette, ubekymrede stemning. Ved at forstærke dette aspekt af byens kulturhistorie - og i overensstemmelse med stedets særlige landskabelige dialekt - skabes en branded identitet, der fremhæver stedets originale ånd, realiserer et nyt og skønnere torv og skaber en spændende forbindelse mellem torv og strand.

Turisme og tilfredshedsundersøgelse 2015
54% af de adspurgte turister fremhævede byens atmosfære, som den primære årsag til, at de vil anbefale Marielyst som feriedestination.

Læs mere om Arkitektur med merværdi

Anlægssum
DKK 19 mio.
Bygherre
Guldborgsund Kommune og Realdania
Udført
2014
I samarbejde med
ETN Arkitekter & Sweco
Ydelser
Totalrådgivning
Størrelse
15.000 m²
Designteam
Trine Dybdal Emmersen, Piret Kullamaa Damkjær, Jacob Fischer
Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg Marielyst Torv og Strandstrøg