Ørestad Syd Plejeboliger

sansefyldte udearealer

Vundet i konkurrence om totalentreprise

En frodig gårdhave, der stimulerer alle sanser og et design med fokus på et brugervenligt underlag: belægningsfladen i små betonsten er optimal for dårligt gående og kørestolsbrugere, og den labyrintiske komposition giver mulighed for forskellige ture rundt i den størrelsesmæssigt beskedne gårdhave. Såvel beboere som gæster og personale er medtænkt i designet.

Udformningen af plejecenterets gårdhave refererer til vadehavet. For bare 70 år siden var der vadehav, hvor Ørestad Syd ligger i dag. Når vandet trækker sig tilbage på områder med lavt vand, efterlades der en komposition af små og store sandpuder, og det er det udtryk, som danner motiv for beplantningens komposition i plejecenterets gårdhave.

Gårdhaven er befæstet med små betonsten (10x30 cm), der i princippet strækker sig fra facade til facade og tegner tidligere tiders vandflade. Belægningsfladen afbrydes af en komposition af puder i forskellig størrelse og med forskelligt indhold og materiale. Puderne danner dels aktivitetsflader med grus, græs og faldsand og dels grønne flader med beplantning.

Beplantningen udgøres af krydderhave, frugtlund, amalanchielund, rosenhave, staudehave, bunddække med forårsløg og masser af slyngplanter. I valget af planter er der lagt vægt på brug af robuste hjemmehørende danske arter med rig og smuk blomstring og duft.

Foruden det større samlede belægningsareal er der rundt i haven mindre områder, hvor der er mulighed for at sætte sig ved løse havemøbler. Enkelte steder er der faste bænke, der knytter sig til puderne og som året rundt kan give mulighed for det uforpligtende ophold. Der etableres en lunke, der fyldes med vand, når det regner og trækker himlen og lyset ned i gårdrummet og som samtidig fungerer som samlingssted for havens fugle.

Bygherre
AKB København v. KAB
Sted
Ørestaden
Udført
Januar 2011- november 2012
I samarbejde med
NCC Construction, JJW Arkitekter & Dominia
Areal/antal
10.000 m2/114 boliger
Designteam
Jacob Fischer
Ørestad Syd PlejeboligerØrestad Syd PlejeboligerØrestad Syd PlejeboligerØrestad Syd Plejeboliger