Trelleborg

nyt oplevelsescenter integreret i historisk landskab

1. præmie i projektkonkurrence
Nomineret til World Architecture Festival Award i kategorien "Fremtidens kulturbyggeri"

Trelleborg nær Slagelse er landets bedst bevarede vikingeborg. Det er et af flere fæstningsværker, der blev bygget i Harald Blåtands regeringstid omkring år 980. Her er det muligt at opleve vikingetiden, se resterne af den store kongeborg og nyde den smukke natur i Tude Ådal.

I 2015 udskrev Slagelse Kommune og Nationalmuseet en konkurrence om et nyt oplevelses- og videnscenter til vikingernes Trelleborg. Vision: kreativ formidling af vikingetiden til et moderne publikum og et kulturelt fyrtårn for Slagelse Kommune.

Sansebaseret formidling
Vores vindende forslag formidler vikingeborgens fascinerende historier med nutidens virkemidler og skaber sansebaserede oplevelser, der understøtter stemningen af vikingetiden - ude som inde. Inspirationen til tagets arkitektur er hentet i vikingernes skjold og ligger nærmest henslængt i landskabet. Facadens elementer er inspireret af vikingeskibenes sejl, og bygningens udvendige træ imprægneres med trætjære, så man møder den karakteristiske duft fra norske stavkirker.

Bygningen er placeret på en bakkekam med udsyn over landskabet og monumentet, i respektfuld afstand. Den svævende tagskive udgør en grøn udsigtsplatform, der kan blive en selvstændig attraktion. Ankomsten til centeret gøres til en del af oplevelsen ved at lade Trelleborg Allé danne en grøn port. Parkeringspladserne udlægges som fortættet skovparkering og understøtter på denne måde oplevelsen af at være kommet til et særligt sted med en fortættet stemning.

"Forslaget er fascinerende, enkelt og frodigt – og komplekst. Det væver sig ind i stedet, historien, de mange lag og introducerer stemninger, en brug af referencer og rum, der inddrager den besøgende som aktiv deltager fra ankomsten i skoven, på stien mod bygningen til mødet med den skråtstillede tagskive og den fortættede stemning i oplevelses- og videncenteret under den. Landskabets bearbejdning og bygningens arkitektur lægger subtile spor ud og inviterer den besøgende til at gå på opdagelse, stille spørgsmål, undres og se nye sider af historien." - fra dommerbetænkningen

Bygherre
Slagelse Kommune og Nationalmuseet
Udarbejdet
2015-2016
I samarbejde med
PLH Arkitekter, ALL og MOE
Udstilling
Gert Olsen, Rumle Hammerich og Søren Buus
Areal
2.000 m²
Designteam
Niels-Christian Mariager Pedersen, Morten Weeke Borup
Trelleborg Trelleborg Trelleborg Trelleborg