Vartov

en lund i byen på torvet

Civic Trust Award 2014, commendation
Vinder af RIBA European Awards 2014

Gennem en international designkonkurrence vandt Hackett Hall McKnight projektet i 2009.
Projektet blev indviet i 2012 og skaber en sekvens af nye offentlige rum i området omkring Københavns Rådhus.

Vartov Plads
Vartov er en ny, markant og original plads midt i København. Overordnet ses Vartov som en selvstændig plads, adskilt fra Rådhuspladsen af Vester Voldgade og med en ny identitet. Vartovs historie har haft stor indflydelse på udformningen, og projektet er udviklet for at afspejle dette: belægningens mønster og retninger afspejler stedets historie og søger at fastslå betydningen af Vartov Hospital på stedet ved at vise dele af dets bygningsudtryk i belægningsmønsteret.

Lunden er det mest markante og større rumlige element på den nye plads. En ny, lille skov deler området for enden af Strøget fra selve pladsen og skaber på den måde en opdeling af rummet. En tæt beplantning af ca. 45 Prunus avium ”PLENA”, fyldtblomstret fuglekirsebær, i byens centrum er en meget kraftig markering, der giver en stærk identitet til pladsen. Skovens udtryk er uformelt med et relativt tilfældigt plantningsmønster. Træerne giver også læ for vinden til det vigtigste åbne rum på selve pladsen ved Vartov. Belysningen kommer fra Københavner-armaturer på specialdesignede master. Lyset er hvidt og mere brilliant i skiven, end på den øvrige del af pladsen, ligesom lysets intensitet er størst i skoven og mindst på midten af selve pladsen.

Projektet er videreudviklet og projekteret i samarbejde med HHMcK. Grundlaget har været deres konkurrenceprojekt fra 2009 og HHMcK har den designmæssige ophavsret.

Se mere om projektet hos Hackett Hall McKnight

Civic Trust Award 2014

Bygherre
Københavns Kommune
Udført
2010-2012
I samarbejde med
Hackett Hall McKnight & Grontmij
Ydelser
Dispositions- og projektforslag, delvis hovedprojektering, kvalitetssikring vedr. beplantning og belysning, myndighedsbehandling, udbud, byggeledelse og fagtilsyn
Anlægssum
16 mio kr.
Designteam
Henrik Dixen Dausell, Marianne Rimer, Morten Weeke Borup
VartovVartovVartovVartov